Svjetski dan voda

sdv-2017

SVJETSKI DAN VODA 2017.

Obilježavanje Svjetskog dana voda je međunarodni običaj i prilika za naučiti nešto više o vodi te biti inspirirani i poduzeti određene mjere za promjenom u svrhu očuvanja tako važnog prirodnog resursa kao što je voda.

Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati (Argentina). Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou, Opća skupština UN je rezolucijom od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, s tim da se svake godine obilježava uz drugi moto.

Ove godine obilježava se pod motom OTPADNA VODA.

Svi smo zagađivači kada je riječ o otpadnoj vodi, pri svakoj uporabi vode proizvedemo otpadnu vodu koja otječe u kanalizacijski sustav.

Voda koja prolazi kroz nas i naše domove je na putovanju kroz svoj vodeni ciklus, a reduciranjem i ponovnom uporabom, koliko je to moguće, doprinosimo zaštiti našeg najdragocjenijeg resursa.

Potreba za obradom otpadne vode je rastuća iz godine u godinu, a poražavajuća je činjenica da je otpadna voda sve zagađenija  i  da 80% otpadnih voda koje su neobrađene završe u prirodi .

Jedan dio svjetske populacije ima vrlo dobro uspostavljen sustav pročišćavanja odnosno tretman otpadnih voda i bitno je istaknuti da je primjerice Južna Korea lider u sektoru upravljanja vodama.

Moramo biti svjesni da odgovarajuće prikupljanje otpadnih voda i tretman te sigurna uporaba i odlaganje,  vode do značajnih dobrobiti za naš okoliš u kojem živimo, a ponajviše za zdravlje.

S obzirom da navedene dobrobiti nemaj tržišnu cijenu, nisu tradicionalno razmatrane u financijskoj analizi projekata obrade otpadnih voda iz toga proizlazi da se podcjenjuje ukupna dobit , a trebali bi se zapitati koliko ćemo i na koji način „plaćati“ neadekvatan tretman otpadnih voda u budućnosti.